1 Декември 2017, Светски ден за борба против ХИВ/СИДА

1 Декември 2017, Светски ден за борба против ХИВ/СИДА

ХИВ/СИДА ВО СВЕТСКИ РАМКИ И ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА во 2017 г. Клучни факти за ХИВ во 2017 г. Логото на сите постери за одбележување на 1 Декември во 2017 г.е: Сите се бројат (Everybody counts). Неодамнешниот извештај на ЕЦДЦ -…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ХИВ/СИДА ВО СВЕТСКИ, ЕВРОПСКИ РАМКИ И Р. МАКЕДОНИЈА, ВО 2016 ГОДИНА

СОСТОЈБА СО ХИВ/СИДА ВО СВЕТСКИ, ЕВРОПСКИ РАМКИ И Р. МАКЕДОНИЈА, ВО 2016 ГОДИНА

ГЛОБАЛНА ХИВ СТАТИСТИКА 18,2 милиони [16,1 милиони – 19,0 милиони] луѓе имале пристап до антиретровирусна терапија (јуни 2016 година) 36,7 милиони [34,0 милиони – 39,8 милиони] луѓе во светот живеат со ХИВ (крај на 2015 година) 2,1 милиони [1.800.000-2.400.000] луѓе…

Прочитај Повеќе
Факти за ХИВ/СИДА во Република Македонија за 2014 година

Факти за ХИВ/СИДА во Република Македонија за 2014 година

Факти за ХИВ/СИДА во  Република Македонија во периодот 1987 – 2014 година (28.11.2014) Податоците наведени подолу сумарно ја прикажуваат состојбата со ХИВ/СИДА  болеста во Р. Македонија. Првиот ХИВ позитивен случај во Р. Македонија се регистрира во 1987 година. Прво лице заболено од…

Прочитај Повеќе