Светски ден за борба против туберкулоза  24 март 2020

Секоја година го одбележуваме Светскиот ден за борба против туберкулоза (ТБ) на 24 март за да ја подигнеме јавната свест за катастрофалните здравствени, социјални и економски последици од ТБ и да ги засилиме напорите за ставање крај на глобалната епидемија…

Прочитај Повеќе
СВЕТСКИ ДЕН НА РАКОТ ( КАНЦЕР) 2020 ГОДИНА

СВЕТСКИ ДЕН НА РАКОТ ( КАНЦЕР) 2020 ГОДИНА

Вторник, 4 февруари 2020 година Светскиот ден на ракот има за цел да спречи милиони смртни случаи секоја година преку подигање на свеста и едукација за канцерот со влијание врз владите и поединците ширум светот да преземат акција против оваа…

Прочитај Повеќе
31 мај – Светски ден без тутун

31 мај – Светски ден без тутун

Тутунот и здравјето на белите дробови   Секоја година, на 31 мај, Светската здравствена организација (СЗО) и глобалните партнери го прославуваат Светскиот ден без тутун. Годишната кампања е можност за подигнување на свеста за штетните и смртоносни ефекти на употребата…

Прочитај Повеќе
Светски ден на здравјето 2019

Светски ден на здравјето 2019

Клучни пораки Здравјето е човеково право; време е за здравје за сите. Ние знаеме дека универзалната здравствена покриеност е можна, ајде да го направиме тоа! Универзалната здравствена покриеност значи дека сите луѓе имаат пристап до квалитетни здравствени услуги што им…

Прочитај Повеќе

24 МАРТ – СВЕТСКИ ДЕН НА ТУБЕРКУЛОЗАТА

Секоја година се одбележува  Светскиот ден на туберкулозата (ТБ) 24ти март со цел подигнување на јавната свест за катастрофалните, здравствени, економски и социјални последици од ТБ и воедно да се интензивираат напорите за ставање крај на глобалната епидемија од ТБ.…

Прочитај Повеќе