КАМПАЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАКОТ НА КОЖА – МЕЛАНОМ

КАМПАЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАКОТ НА КОЖА – МЕЛАНОМ

Што е меланом? Меланомот е најсериозниот, најмалигниот карцином на кожата и слузниците. Се шири многу брзо по лимфен и крвен пат во другите делови на телото и тогаш неговото лекување е потешко, a исходот може да биде и фатален. Може…

Прочитај Повеќе
Кампања под мотото “Направи го твоето соседство портокалово”  во тек на 16 денови активизам, почнувајќи од   25 Ноември- Светскиот ден за елиминирање на насилството врз жените

Кампања под мотото “Направи го твоето соседство портокалово” во тек на 16 денови активизам, почнувајќи од  25 Ноември- Светскиот ден за елиминирање на насилството врз жените

Насилството врз жените е термин кој се однесува на сите акти на насилство што примарно или исклучиво се извршени врз жени. Генералното собрание на Обединетите Нации го дефинира овој термин како “било каков чин на родово насилство кој сигурно или…

Прочитај Повеќе
Kампања: Рационална употреба на антибиотици (29.09-27.10)

Kампања: Рационална употреба на антибиотици (29.09-27.10)

Антибиотиците не се храна за да ја одбираш без лекар. Секоја непотребна примена ја намалува ефикасноста Антибиотиците немаат ефект врз вирусите и не треба да се употребуваат при вообичаени вирусни инфекции како што се настинките и грипот. КАМПАЊА 29 септември…

Прочитај Повеќе

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА, ОД 20-26 ЈАНУАРИ 2014

Одбележување на европската недела за превенција на рак на грлото на матката, од 20-26 јануари 2014   ПРЕВЗЕМИ ДОКУМЕНТ ЗА СОСТОЈБАТА И ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ОД СКРИНИНГ НА ГРЛО НА МАТКА КАЈ ЖЕНИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА ВОЗРАСТ ОД 36-48 ГОДИНИ…

Прочитај Повеќе