СЗО ја пофалува Сиера Леоне за запирање на преносот на вирусот ебола

СЗО ја пофалува Сиера Леоне за запирање на преносот на вирусот ебола

Фритаун, 7 ноември 2015 – Денес, Светската здравствена организација вели дека преносот на вирусот Ебола бил запрен во Сиера Леоне. Четириесет и два дена, што претставува два циклуси од инкубација на вирусот Ебола, поминаа од моментот кога последното лице што…

Прочитај Повеќе
СИМУЛАЦИСКА ВЕЖБА ЗА ТЕСТИРАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ЗДРАВСТВЕН ПРАВИЛНИК (2005 ) НА ВЛЕЗНА ТОЧКА АЕРОДРОМ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ – СКОПЈЕ СПОРЕД СЦЕНАРИОТО ЗА СОМНИТЕЛЕН СЛУЧАЈ НА ЕБОЛА

СИМУЛАЦИСКА ВЕЖБА ЗА ТЕСТИРАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ЗДРАВСТВЕН ПРАВИЛНИК (2005 ) НА ВЛЕЗНА ТОЧКА АЕРОДРОМ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ – СКОПЈЕ СПОРЕД СЦЕНАРИОТО ЗА СОМНИТЕЛЕН СЛУЧАЈ НА ЕБОЛА

На 18 Ноември во периодот од 15.40h до 17.00h на аеродромот „Александар Велики“ се одржа симулациска вежба со учество на повеќе надлежни субјекти, со цел да се направи прво тестирање на стандардните оперативни протоколи (СОП) по однос на постапување, комуникација…

Прочитај Повеќе
ДОСЕГА НЕВИДЕН БРОЈ НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ЗАРАЗЕН СО ЕБОЛА

ДОСЕГА НЕВИДЕН БРОЈ НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ЗАРАЗЕН СО ЕБОЛА

Епидемија предизвикана од Ебола вирусот во западна Африка е без преседан на многу начини, вклучувајќи го и високиот процент на доктори, медицински сестри и други здравствени работници кои се заболени. До денес, повеќе од 240 здравствени работници ја имаат развиено…

Прочитај Повеќе

ЕБОЛА ВИРУСНА БОЛЕСТ, ЗАПАДНА АФРИКА (28.08.2014)

Податоци за епидемијата од оваа болест до: 28.08.2014 Епидемиологија и надзор Вкупниот број на веројатни и потврдени случаи во тековната епидемија во четирите зафатени земји според соодветните министерства за здравство на Гвинеја, Либерија, Нигерија и Сиера Леоне е 3069, со 1552…

Прочитај Повеќе