ЕБОЛА ВИРУСНА БОЛЕСТ, ЗАПАДНА АФРИКА (28.08.2014)

Податоци за епидемијата од оваа болест до: 28.08.2014 Епидемиологија и надзор Вкупниот број на веројатни и потврдени случаи во тековната епидемија во четирите зафатени земји според соодветните министерства за здравство на Гвинеја, Либерија, Нигерија и Сиера Леоне е 3069, со 1552…

Прочитај Повеќе

ЕБОЛА ВИРУСНА БОЛЕСТ, ЗАПАДНА АФРИКА (27.07.2014)

Податоци за епидемијата од оваа болест до: 27.07.2014 Епидемиологија и надзор Помеѓу 24 и 27 јули 2014 година, пријавени се 122 нови заболени (лабораториски потврдени, веројатни и сомнителни) и 57 смртни случаи во Гвинеја, Либерија, Нигерија и Сиера Леоне. Трендот на…

Прочитај Повеќе
ЛИСТЕРИОЗА – ИНФОРМАТИВНО ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ

ЛИСТЕРИОЗА – ИНФОРМАТИВНО ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ

Листериоза е тешка, но релативно ретка инфекција предизвикана од бактеријата Listeria monocytogenes. Првенствено е алиментарна инфекција – се шири главно преку загадена храна и најчесто се регистрира меѓу постарите луѓе, бремени жени или имунокомпромитирани лица (лица со ослабен имунитет од различни…

Прочитај Повеќе