5 мај – Светски ден за хигиена на рацете

5 мај – Светски ден за хигиена на рацете

Хигиената на рацете овозможува безбедна хируршка нега Република  Македонија по трет пат го одбележа  5 Мај- Светскиот  ден за хигиена на рацете. Кампањата  на Светската здравствена организација – Спаси живот- Чисти ги рацете има за цел да се одржи и…

Прочитај Повеќе

Совети за безбедност на децата        

Пат Научете како да го користите безбедносното детско седиште правилно Научете ги вашите деца да возат велосипед на десната страна од патот во сообраќај, и да користат соодветни сигнали со рака.  Проверете дали вашето дете има кацига, и преземете ги…

Прочитај Повеќе
КАКО ДА СЕ ОДБЕРЕ БЕЗБЕДНА ХРАНА

КАКО ДА СЕ ОДБЕРЕ БЕЗБЕДНА ХРАНА

Одберете безбедно произведена храна која се продава во објекти кои исполнуваат услови за хигиенско чување на храната. Како на пример: пастеризирано млеко кое се чува во малопродажбата во разладен уред или стерилизирано млеко млечни производи на кои пишува дека се…

Прочитај Повеќе

ЗАБОЛУВАЊА КОИ СЕ ПРЕНЕСУВАТ ПРЕКУ ХРАНА

Заболувањата кои се пренесуваат преку храна (food borne diseases), всушност настануваат после внесување во организмот на човекот храна која е контаминирана со инфективни или токсични агенси. Предизвикувачи на овие заболувања се инфективни микроорганизми, кои во погодни услови се размножуваат во…

Прочитај Повеќе