Фритаун, 7 ноември 2015 – Денес, Светската здравствена организација вели дека преносот на вирусот Ебола бил запрен во Сиера Леоне. Четириесет и два дена, што претставува два циклуси од инкубација на вирусот Ебола, поминаа од моментот кога последното лице што го имаше вирусот, има втор негативен тест на присуство на вирусот во крвта.

“Со оглед дека Сиера Леоне го имаше  првиот случај на Ебола во мај 2014 година, а вкупниот број на заразени изнесува  8.704 луѓе и 3589 умрени, 221 од нив здравствени работници, за кои сите ние се сеќаваме на овој ден”, вели д-р Андерс Нордстром, СЗО претставник во Сиера Леоне.

Земјата сега влегува во 90-дневен период на засилен надзор, кој ќе трае до 5 февруари 2016 година, а СЗО ќе продолжи да ја поддржува Сиера Леоне за време на овој период. Оваа нова фаза е од клучно значење за обезбедување на рано откривање на евентуални нови случаи на вирусот Ебола.

Светската здравствена организација ја пофалува Владата на Сиера Леоне и нејзиниот народ за остварување на оваа значајна пресвртница во борбата на државата против еболата.

Сиера Леоне ја  постигна оваа цел преку огромната напорна работа и посветеност во битката на појавата на вирусот Ебола во човечката историја.

Силното водство на Владата на Сиера Леоне, кои работат заедно со партнери од целиот свет, ја мобилизираше потребната експертиза потребна за ограничување на ширењето. Сиера Леоне доживеа голем пораст на случаи во септември и октомври 2014 година, кои ја ставија под контрола Еболата со развивање на капацитетите за третман, поставување на безбедни и достоинствени тимови за погребување и работа со заедниците за да се идентификува и запре еболата.

Употребата на тимови за брз одговор и силна вклученост на заедницата стана камен-темелник на национална стратегија за одговор. Меѓународните партнери ја поддржуваа Владата, со цел да се одржи капацитетот за брз одговор, со цел да се детектираат, идентификуваат и да ги прекинат сите нови синџири на пренос, и исто така, придонесоа преку доставување на техничка помош, персонал, храна, материјали и опрема.

Со епидемијата на ебола се десеткувани семејства, здравството, економијата и социјалните структури. Сите треба да закрепнат. Таа, исто така остави околу 4.000 преживеани со тековни здравствени проблеми кои имаат потреба од медицинска нега и социјална поддршка.

СЗО ќе одржи зголемена присутност на персоналот во Сиера Леоне во текот на овој транзициски период за контрола на епидемијата, со зголемена будност, за воспоставување  на основни здравствени услуги.

“Ние сега имаме единствена можност да ја поддржиме Сиера Леоне во изградба на силен и еластичен јавен здравствен систем, подготвен да открие и да одговори на следните појави на болеста, или било која друга закана по јавното здравје.” вели д-р Нордстром.