FINAL Individual 5 Ways МК

Превземи pdf 

НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ ВО КОЕ СЕ ГЛЕДААТ ГОЛЕМИ И НЕПОТРЕБНИ ВАРИЈАЦИИ НА КОЛИЧИНАТА НА СОЛ ВО ЛЕБОТ.

ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ПОВИКУВА НА АКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА НА ЗДРАВЈЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО.

 • Одделението за физиологија и мониторинг на исхрана при Институтот за јавно здравје на РМ учествуваше во глобално истражување за количината на сол во лебовите присутни на пазарот;
 • Во истражувањето се покажа дека глобално, над 50% од лебовите во истражувањето имаат повеќе од половина грам сол по порција;
 • Во Македонија, во белиот леб просечно има 1,42 g/100 g;
 • Во Македонија просечно се консумираат 11,5 g сол на ден, над два пати повеќе од препораките на Светската здравствена организација (СЗО);
 • Институтот за јавно здравје на РМ повикува на донесување на цели за максимална дозволена количина на сол во лебот во РМ.

Лебот е основна состојка на исхраната во голем број на земји во светот, со тоа е и еден од најголемите извори на сол. Најновото истражување на Светската акција за сол и здравје (WASH), која што егзистира во рамките на Универзитетот „Кралица Мери“ во Лондон, прикажува шокантни нивоа на сол присутни во овој производ. Во истражувањето беа вклучени над 2000 бели, целозрнести, мешани и други типови на леб од 32 земји и региони. Повеќе од една третина (34%) од лебовите имаа повеќе сол од максималната цел за сол во лебот во Обединетото Кралство (1,13 g/100 g).

Количината на сол во лебовите во РМ варираше од 0,36 до 2,5 грама на 100 грама леб, што е далеку над препораките во Обединетото Кралство, кои беа земени како референтни.

Во РМ не постојат цели за максимална количина на сол во лебот.

Во РМ, особено висока количина на сол има во белите лебови (1,42 g/100 g), кои се доминантни во исхраната на нашето население.

Една четвртина од производите кои беа вклучени во истражувањето немаа на пакувањето објаснување за големина на порциите со што изборот на потрошувачите во однос на тоа колку од производот би требало да јадат е отежнат.

Многу земји имаат доброволни или задолжителни цели за максимална количина на сол во лебот. Намалувањето на количината на сол во лебот е лесен и ефективен начин за намалување на популацискиот внес на сол – истражувањата покажуваат дека количината на сол во лебот може да се намали за 25% за период од 6 недели, а потрошувачите воопшто да не забележат промена.

Неодамнешно истражување на WASH покажа дека третина од учесниците мислат дека СЗО може да направи повеќе во охрабрувањето на земјите за намалување на внесот на сол, но сепак најмногу од нив мислат дека дека најголема е одговорноста на владите на земјите во однос на таквата иницијатива и промена.

Институтот за јавно здравје на РМ повикува на донесување и усвојување на цели за највисока дозволена количина на сол во лебот во РМ, како и континуирана контрола за почитување на истите.

Во врска со истражувањето, Мхаири Браун, нутриционист во WASH вели: „Ова истражување јасно го демонстрира прогресот кој допрва треба да се направи за да се намали внесот на сол за 30% до 2025, во согласност со препораките на СЗО. Лебот е најважен прехранбен производ, но и клучен извор на сол во нашата исхрана, заради честотата со која го јадеме. На глобално ниво, мора да направиме повеќе за да го намалиме внесот на сол, а едноставен начин за да се постигне тоа е да ја намалиме солта во производите кои најчесто ги јадеме“.

Д-р Грем Мекгрегор, професор по кардиологија на Универзитетот „Кралица Мери“ во Лондон и претседавач на WASH вели: Јадењето премногу сол го покачува нашиот крвен притисок, главниот предизвикувач на мозочни и срцеви удари кои се причина за најголем број умирања и инвалидитет во светот. Намалувањето на внесот на сол во светски рамки би спасило милиони животи секоја година и сите земји би требало да работат во насока на намалување на внесот на сол за 30% до 2025 година. Нашето истражување покажа дека многу производители на леб во светот додаваат непотребно високи количини на сол во нивните производи. Владите мора да реагираат сега и да работат со индустријата за храна во насока на намалување на количината на сол во основните прехранбени производи“.

Д-р Игор Спироски од Институтот за јавно здравје на РМ и доцент на Медицинскиот факултет во Скопје, кој е член на WASH и беше учесник во истражувањето од Македонија вели: „Солта е важен дел на исхраната на нашата популација, а од јавноздравствен аспект најважна е нејзината улога како „носач“ на јодот кој е неопходен во спречувањето на определени болести. Сепак, населението во Македонија внесува најмалку два пати повеќе сол во споредба препораките на СЗО. Внесот на сол преку белиот леб е карактеристичен поради тоа што тој леб преовладува во исхраната на нашето население и се покажа дека количините на сол во тој леб се меѓу повисоките, дури и во светски рамки. Државата, во соработка со СЗО и со индустриијата за храна, мора да започне активности во насока на достигање на целите на СЗО за намалување од 30% на внесот на сол до 2025 година“.

Референци

 1. Atlantic seawater contains 1.0g of sodium per 100g, which equates to 2.5g of salt per 100g
 2. Public Health England have issued guideline salt targets for over 80 categories of food, which the food industry are encouraged to follow on a voluntary basis. The maximum target for salt levels in bread and bread rolls, without high salt additions, is 1.13g/100g https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/604338/Salt_reduction_targets_for_2017.pdf
 3. Data on UK fresh, packaged breads were collected from all supermarkets (Aldi, ASDA, Co Op, Iceland, Lidl, Marks & Spencer, Morrisons, Sainsburys, Tesco and Waitrose) in October 2017.  Product data was collected in store from product packaging using the FoodSwitch Data Collector App, and where not available, captured online from the retailers’ website.
Between August 2017 and January 2018, WASH members collected nutrition data from fresh, packaged white, wholemeal, mixed grain and flat breads and rolls, using information printed on packaging or available online via supermarket or manufacturers websites. In Oman, Saudi Arabia and Serbia, salt content was determined using laboratory analysis.
2,318 bread products from 32 countries and regions were included. The survey was not intended to be a comprehensive survey of all available packaged breads in each country but rather to give an indication of salt levels present in widely available breads worldwide. Data was provided by:
 • Argentina – Lorena Allemandi, FIC Argentina
 • Australia – Clare Farrand, The George Institute, and The Victorian Health Promotion Foundation
 • Belgium – Sigrid Lauryssen and Letizia Ceragioli, Test Achats
 • Brazil – Eliana Bistriche Giutini, Food Research Centre
 • Bulgaria – Vesselka Duleva, National Centre of Public Health and Analyses Bulgaria
 • Canada – Mary L’Abbe, University of Toronto
 • China – Yuan Li, The George Institute China
 • Costa Rica – Adriana Blanco Metzler and Jaritza Vega Solano, INCIENSA
 • Denmark – Natasha Selberg, Danish Heart Foundation
 • Ecuador – Enrique Teran, Universidad San Francisco de Quito and Isabel Hernandez, Pontificia Universidad Catolica del Ecuador
 • Finland – Satu Mannisto, Sanni Aalto and Liisa Valsta, National Institute for Health and Welfare
 • Greece – Joanna Avakian, University of Thessaly
 • Hong Kong S.A.R., China – Tai Hing Lam, Shiu Lun Au Yeung, Zhi-Ming Mai and Ho Ching Yeung, The University of Hong Kong
 • Hungary – Barbara Nagy, National Institute for Pharmacy and Nutrition
 • India – Ashok Kanchan, Consumer Voice India
 • Italy – Pietro Modesti, University of Florence
 • Japan – Naoko Adachi and Kaoruko Inoue, University of Tokyo, and Yukiko Okami, Hiromi Yamauchi and Katsuyuki Miura, Shiga University of Medical Science
 • Kuwait – Nawal M. Al Hamad and Shahad B. Al-Muneer, Public Authority for Food and Nutrition
 • Malaysia – Suzana Shahar, Universiti Kebangsaan Malaysia
 • Morocco – Abdelfettah Derouiche, Université HassanII Mohammedia FSBM Casablanca
 • New Zealand – Helen Eyles, University of Auckland, and UniServices
 • Nigeria – Bashir Garba Ahmad, Muhammad Abdullahi Wase Specialist Hospital, Kano State
 • Oman – Dr Salima Almamary, Ministry of Health
 • Qatar – Al-Anoud Mohammed Al-Thani,Manager, Health Promotion and Non-Communicable Diseases, Ministry of Public Health
 • Republic of Macedonia – Igor Spiroski, Institute of Public Health
 • Saudi Arabia – Hessah Abdullah Al-Hussaini, Ministry of Health
 • Serbia – Milka Popovic, University of Novi Sad
 • South Africa – Pamela Naidoo, Heart and Stroke Foundation South Africa
 • Spain – Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) and Lourdes Samaniego Vaesken, Universidad CEU – San Pablo
 • Sweden – Veronika Ohrvik, Livsmedelsverket
 • UK – WASH
 • USA – Abby Dilk, CSPI
 1. WHO recommended salt intake for adults is 5g/day: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/77985/1/9789241504836_eng.pdf
 2. In the UK, a bag of Walkers Ready Salted Crisps (25g) contains 0.35g salt https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/254926800
 3. In the UK, McDonald’s Medium Fries have 0.62g of salt per portion https://www.mcdonalds.com/gb/en-gb/good-to-know/nutrition-calculator.html
 4. The UK’s salt reduction programme set clear targets for the food industry to achieve and, as a result, the salt content of processed food was gradually reduced. As this was done slowly, the public did not notice the difference in taste and there was no reduction in sales. Salt intake fell by 15% in the UK between 2001-2011, preventing thousands of strokes and heart attacks each year
 5. Department of Health South Africa. Foodstuffs, Cosmetics and Disinfectants Act, 1972 (Act 54 of 1972): Regulations relating to the reduction in certain foodstuffs and related matters. Pretoria: Government Gazette, 2013
 6. UK National Diet and Nutrition Survey Data – https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/594361/NDNS_Y1_to_4_UK_report_full_text_revised_February_2017.pdf
 7. Trieu K, Neal B, Hawkes C, Dunford E, Campbell N, Rodriguez-Fernandez R, et al. (2015) Salt Reduction Initiatives around the World – A Systematic Review of Progress towards the Global Target. PLoS ONE 10(7): e0130247. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0130247
 8. Girgis, S., Neal, B., Prescott, J., Prendergast, J., Dumbrell, S., Turner, C. et al. (2003). A one-quarter reduction in the salt content of bread can be made without detection. European Journal of Clinical Nutrition, 57, 616 – 620. doi:10.1038/sj.ejcn.1601583
 9. In January 2018, WASH issued a survey via Survey Monkey to WASH members, and placed on social media pages, asking for responses to the following questions:
 • What salt reduction activities are currently in place in your country?
 • Who is responsible for salt reduction in your country?
 • Is enough being done to lower salt reduction in your country?
 • Who should take more action to lower salt intake in your country?
 • Which country is setting the best example with salt reduction and could be used as a model for other countries?
WASH received 59 responses to the survey.