12274528_480036825491676_6736445025336407311_nИнститутот за јавно здравје на РМ во соработка со основните училишта Јохан Хајнрих – Песталоци, 12195939_478505268978165_5338099101150228453_nРајко Жинзифов и Петар Здравковски – Пенко и Креативниот центар Ѕвезда го одбележаа Светскиот ден на храната 2015 пренесувајќи ја пораката: Да го свртиме кругот кон руралната средина, во своите цртежи.

Ликовните творби беа објавени на ФБ – профилот на Институтот за јавно здравје. Цртежот со најмногу допаѓања е илустрација на благодарницата што ја добија сите ученици кои нацртаа по еден цртеж, нивните наставнички и училиштето.

Десетте цртежи  што имаа најмногу допаѓања  ги врамивме и авторите ги подарија на Заводот за говор, слух и тон, Детското оддление на Клиниката за уво грло, нос, Дневниот центар за деца со церебрална парализа, Детска хирусгија, Клиниката за детски болести и Дневниот центар за деца со аутизам во Топанско Поле.

12219361_478830205612338_6551242171451810106_n  11062676_478830808945611_4893941095037497222_n

Иницијативата на Институтот за јавно здравје ја поздравија училиштата и институциите на кои ги дониравме сликите. Целта на оваа активност е преку анимирање на најмладите да ја подигнеме свеста кај општата популација за здрав стил на живот преку превенција на здравјето и да ја пренесеме пораката дека безбедната и здрава храна има значајна улога.

12219455_478511362310889_3817781052315799265_n

 12247021_480036735491685_5213460040908471534_n

12274276_480040132158012_298899733647685382_n