СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 2023

КОРИСТИ СРЦЕ ЗНАЈ ЗА СРЦЕТО! Светскиот ден на срцето е потсетник за сите ширум светот да се грижат за нивните срца. Овогодинешната кампања се фокусира на суштинскиот чекор со запознавањето на нашите срца СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 2023-ПОСТЕР   СВЕТСКИ…

Прочитај Повеќе

Втор круг од Програмата за надворешна оцена на квалитет на SARS-CoV-2 (EQA) за национални и субнационални лаборатории

Надворешната проценка на квалитетот (EQA) е дизајнирана за објективно тестирање на ефикасноста на лабораториските тестирања. Во програмата EQA, серии од идентични примероци се испраќаат на тестирање од бројни лаборатории во различни земји за да се покаже веродостојноста на нивните процеси…

Прочитај Повеќе

Втора регионална конференција на тема „Едно здравје“

Институтот за јавно здравје на Црна Гора беше домаќин на Втората регионална конференција на тема „Едно здравје“. Едно здравје („One Health“) е колаборативен, мултисекторски и трансдисциплинарен пристап, кој функционира на локално, регионално, национално и глобално ниво, со цел да се…

Прочитај Повеќе

СООПШТЕНИЕ ДО СРЕДСТВАТА ЗА ЈАВНО ИНФОРМИРАЊЕ И ДО ГРАЃАНИТЕ

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА СРЦЕТО –           29 СЕПТЕМВРИ ВО 2023 ГОДИНА (Во организација на Институт за јавно здравје на Република Северна Македонија) Секоја година Институтот за јавно здравје на РСМ од Скопје во соработка со повеќе државни институции,…

Прочитај Повеќе

Јавно-здравствените ефекти на аерозагадувањето во Скопје – интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски

Според „Гардијан”: „Во Скопје се наоѓаат три од најзагадените населби на континентот, покажала анализата на Гардијан заснована на моделирање на европските податоци за квалитетот на воздухот. Заедно со градовите низ Западен Балкан и во Полска, таа е едно од европските жаришта…

Прочитај Повеќе

21 Септември – Светски ден за подигање на свеста за Алцхајмерова болест

Сетскиот ден на Алцхајмеровата болест се одбележува секоја година на 21 септември со цел да се подигне свеста за предизвиците и тешкотиите со кои се соочуваат луѓето со оваа болест и нивните семејства, како и за да се делува за…

Прочитај Повеќе

Анкетен прашалник: Последици од КОВИД-19 пандемијата врз здравјето на возрасното население во РСМ

Анкетен прашалник: Последици од КОВИД-19 пандемијата врз здравјето на возрасното население во РСМ, на албански и македонски јазик. Прашалник на македонски јазик: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXaAGBV_dSmoOJAOK92k1v0di6MuFTvY_MHWbeoxQ_mJj_KQ/viewform?usp=pp_url Прашалник на албански јазик: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexH59oUcgJjml6AFo-4-FNCqQXcZ3aQLhwokAXikjfozXmLQ/viewform?usp=pp_url

Прочитај Повеќе