Јавно-здравствените ефекти на аерозагадувањето во Скопје – интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски

Според „Гардијан”: „Во Скопје се наоѓаат три од најзагадените населби на континентот, покажала анализата на Гардијан заснована на моделирање на европските податоци за квалитетот на воздухот. Заедно со градовите низ Западен Балкан и во Полска, таа е едно од европските жаришта…

Прочитај Повеќе

21 Септември – Светски ден за подигање на свеста за Алцхајмерова болест

Сетскиот ден на Алцхајмеровата болест се одбележува секоја година на 21 септември со цел да се подигне свеста за предизвиците и тешкотиите со кои се соочуваат луѓето со оваа болест и нивните семејства, како и за да се делува за…

Прочитај Повеќе

Анкетен прашалник: Последици од КОВИД-19 пандемијата врз здравјето на возрасното население во РСМ

Анкетен прашалник: Последици од КОВИД-19 пандемијата врз здравјето на возрасното население во РСМ, на албански и македонски јазик. Прашалник на македонски јазик: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXaAGBV_dSmoOJAOK92k1v0di6MuFTvY_MHWbeoxQ_mJj_KQ/viewform?usp=pp_url Прашалник на албански јазик: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexH59oUcgJjml6AFo-4-FNCqQXcZ3aQLhwokAXikjfozXmLQ/viewform?usp=pp_url

Прочитај Повеќе

ИНФОРМАЦИЈА ЗА НОВ СЛУЧАЈ НА КОНГО КРИМСКА ХЕМОРАГИЧНА ТРЕСКА

Во доцните вечерни часови на 12.08.2023, Одделот за епидемиологија на заразни заболувања при ИЈЗ РСМ е телефонски известен за позитивен резултат на Конго Кримска хеморагична треска од направените тестови на материјал добиен од Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби.…

Прочитај Повеќе

12 АВГУСТ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДИТЕ

„ЗЕЛЕНИ ВЕШТИНИ ЗА МЛАДИТЕ: KОН ОДРЖЛИВ СВЕТ“ Е МОТОТО ПОД КОЕ СЕ ОДБЕЛЕЖУВА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МЛАДИТЕ ВО 2023 ГОДИНА Денеска светот се залага за зелена транзиција. Преминот кон еколошки одржлив и пријателски настроен свет е од клучно значење не…

Прочитај Повеќе

12 август – Светски ден на младите

  Здравствена состојба и здравствена заштита на училишни деца и младина во Р. Северна Македонија, 2022     Дејноста за здравствена заштита на училишни деца и младина се остварува во  33 места пунктови, кои сите се во град. Во оваа…

Прочитај Повеќе

Интерен оглас за вработување на административни службеници

Интерен оглас за вработување на административни службеници   Врз основа на член 30, 31,49 од Законот за административни службеници (,,Службен весник на РМ” Бр. 27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и Службен весник на РСМ бр,275/19 и 14/20),…

Прочитај Повеќе

Интерен оглас за вработување на здравствени работници и здравствени соработници

Врз основа на член 156, 157, 158 и 162 од Законот за здравствена заштита (,,Службен весник на РСМ” Бр. 43/12, 145/12, 87/13, 164/13, 39/14, 43/14, 132/14, 188/14, 10/15, 61/15, 154/15, 192/15, 17/16, 37/16 и 20/19, 101/19, 153/19, 180/19 и 275/19,…

Прочитај Повеќе